12 Şubat 2012 Pazar

Kalamar Tava

Muhteşem bir lezzet :)
Kalamarı dışarıda yediğinizde genellikle kayış gibi olur. O da çok can sıkıcı bence. Bir kaç defa ben de öyle lastik kıvamında pişirdim ama yeni bir tarif öğrendim ve kesinlikle muhteşem. İşte tarifimiz;
MALZEMELER
1 Paket dondurulmuş kalamar
Tepeleme 2 çay kaşığı karbonat
Tepeleme 2 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım limon
Un, tuz
Bolca sıvı yağ

NASIL PİŞİRİLİYOR?
Öncelikle kalamarın tamamen çözünmüş olması gerek. Ben ılık suyla hallediyorum bu işi. Kalamarları derin bir kaba alıyoruz. Üzerine karbonat, yarım limonun suyu ve şekeri ilave edip iyice mıncıklıyoruz. Bu halde buzdolabında yarım saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra dolaptan çıkarıp iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız kalamarları kağıt havlu üzerinde kurutuyoruz ve üzerini tuzluyoruz. Derin bir kaba bolca un koyup kalamarları içine atıyoruz. her yeri iyice una bulanmalı. Bu arada derin bir tavada bol çiçek yağını kızdırıyoruz. Yağ iyice kızdıktan sonra kalamarların fazla ununu silkeleyip tavaya atıyoruz. bu sırada bir saati tam 2 dakikaya ayarlayın. Kalamarlar tavada tam 2 dakika kalmalı. Rengine bakmadan sürenin sonunda tavadan alıyoruz (Siz çıkarana kadar 2,5 dakikaya yakın bir zaman oluyor) ve kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Yanında yoğurt sosuyla ya da tarator sosuyla servis ediyoruz. Kesinlikle pamuk gibi oluyor ve tadına doyamıyorsunuz :)

YOĞURT SOSU
1 Kase yoğurda bolca mayonez (mümkünse sarımsaklı mayonez), tuz, bir çay kaşığı hardal, miktarını zevkinize göre ayarlayacağınız nane ve kekik ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bu sosu hem kalamar ya da ızgara balıkla hem de her türlü cipsle tavsiye ederim :)

11 Şubat 2012 Cumartesi

Zeytinyağlı Kuru Börülce


İşte Sarıkamış'ta bulunmayan bir şey daha! Genelde İzmir kolilerimin baş tacıdır ama bu sefer Kars'ta buldum kendisini :)
Börülcenin genellikle salatasını yaparız ve muhteşem olur. Yeni doğum yapmış annelerin sütünü arttırdığı yönünde rivayetler de var. 
Zeytinyağlı yemeğini bir kaç senedir yapıyorum ve ailece bayılıyoruz. Yapılışı çok kolay ve kısa sürüyor. Nasıl mı? İşte şöyle:
MALZEMELERİ
1 su bardağı kuru börülce
1 orta boy soğan
1 kutu doğranmış domates (ya da en güzeli 2 - 3 taze domates)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, şeker

NASIL YAPILIYOR?
Öncelikle börülceleri bir gözden geçirmek lâzım. Delik olanları ayırmak gerekiyor. Sonra güzelce yıkıyoruz. Düdüklüye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyerek 15 dakika pişiriyoruz. O pişerken biz soğanımızı ince ince doğruyoruz. Aslında ben bu işi de kolaylaştırmanın yolunu buldum. Elbet yapan çoktur. 1 kilo kadar soğanı birden doğrayıp buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya atıyorum. Çok acıklı bir hazırlama süreci olsa da çalışan kişiler için büyük kolaylık sağlıyor. Yemek yaparken ihtiyacım kadarını doğrudan tencereye atıyorum. 
Her neyse, börülcelerimiz sürenin sonunda oldukça yumuşamış oluyor. Kara sularını süzüyoruz ve aynı düdüklüye bu kez zeytinyağını ve soğanları katıyoruz. Şöyle bir öldürdükten sonra üzerine börülcelerimizi katıp bir iki çeviriyoruz. En son doğranmış domateslerimizi üzerine katıyoruz. Üzerini çok az geçecek kadar kaynar su ekleyip tuzunu ve 2 tatlı kaşığı şekeri ekliyoruz. Düdüklünün kapağını kapatıp 10 dakika daha pişiriyoruz. Eğer börülceleriniz ilk haşlama sürecinde fazlaca pişmiş gibiyse yemeği 5 dakika pişirmeniz yeterli olur. Burada rakım yüzünden yemekler çok geç pişiyor. O yüzden sürelerde farklılık olması normaldir.
Öyle ya da böyle yemeğiniz piştikten sonra gerçekten afiyetle yiyeceğinizi garanti ederim :)