20 Nisan 2012 Cuma

Zeytinyağlı Enginar Dolması

İlkbaharın muhteşem çiçeği enginar nihayet evimizi onurlandırdı :)
Enginarın en mükemmel hali de dolması herhalde. Yapımı kolay, yemesi çok keyifli, lezzeti olağanüstü bir yemek.
MALZEMELER
4-5 tane enginar
1 su bardağı kadar pirinç
3-4 taze soğan
1 demet dereotu
Tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı kadar toz şeker
Zeytinyağı

NASIL YAPILIYOR?
Oncelikle enginarları yıkamadan dıştaki birkaç sıra yaprağını koparıyoruz. Sonra sapını dibinden kesiyoruz. Yapraklarının üst kısmı gidecek şekilde kesiyoruz. Yani çiçeğimizin dibinin yaklaşık dört parmak üstünden kesiyoruz. Ters çevirip masaya vurarak yapraklarının gevşemesini sağlıyoruz. Orta kısımdaki gül yaprağına benzeyen küçük ve sivri uçlu yaprakları koparıp atıyoruz. En son olarak iç kısmındaki pembe tüyleri bir kaşık yardımıyla temizleyip enginarın kalbini ortaya çıkarıyoruz. Bundan sonra enginarımızı güzelce yıkayıp unlu ve limonlu suya atıyoruz. Bu şekilde bütün enginarları temizleyip unlu limonlu suya atıyoruz.
Temizleme işi çok uzun gibi görünse de aslında basit ve hızlı bir işlem merak etmeyin :)
Enginarlar suda beklerken bir kapta pirinç, ince kıyılmış taze soğan, dereotu, tuz, az kaabiber, şeker ve zeytinyağımızla dolmanın harcını hazırlıyoruz.
Enginarı sudan alıp önce göbeğine iç koyuyoruz. Sonra yapraklarının aralarına da iç koyuyoruz. Burada önemli olan içi az koymak. Eğer çok sıkıştırırsanız içi pişmez.

Dolmaları geniş dipli bir tencereye dizip üzerine yaklaşık enginarların yarı beline gelecek kadar yine unlu ve limonlu su koyuyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika daha doğrusu enginarlar ve pirinçler pişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyetle, yapraklarını sıyıra sıyıra yiyoruz.