7 Şubat 2013 Perşembe

Çikolatalı Ekmek

Genelde çikolatalı ekmekler kahverengi yapılıyor ve bir dolu malzemesi var. Bu yüzden çoğu zaman yapmak bana zor gelirdi. Ancak dün akşam başka bir amaçla hazırladığım hamur elimde kalınca bu basit tarifi uyduruverdim. Hem sabah kahvaltısında hem beş çayı yanında keyifle yenebilecek son derece basit bir tarif. Üstüne yanına başka hiçbir şey istemiyor.
Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
4 su bardağı beyaz un
1 paket Dr Oetker kuru maya
Bir tutam tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1,5 çay bardağı damla çikolata
Ilık su

Yapılışı
Önce unumuzu kaba eleyerek koyuyoruz. İçine maya ve şekeri katıp iyice karıştırıyoruz. İsterseniz yaş maya da kullanabilirsiniz. Ardından tuzu ekleyip yine karıştırıyor ve bu malzemelerin homojen dağılmasını sağlıyoruz. Yavaş yavaş ılık suyumuzu katarak yumuşacık ama elimize yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru on dakika kadar iyice yoğuruyoruz ki güzel kabarsın. Bu aşamada tüm öfkeniz, siniriniz de yatışıyor ve siz de hamur kıvamına geliyorsunuz ;) Ardından hamur kabımızın üstüne mümkünse hava alabileceği bir kapak kapatıp battaniyelerle güzelce sarıp sarmalıyoruz. Bunu yaparken kabı yere ya da masaya değil battaniyenin içine otutun. Ilık bir ortamda mümkünse kalorifer ya da soba yakınında 40-45 dakika daha doğrusu hamurun boyutu iki katına çıkana kadar bekletiyoruz.
Kabaran hamurumuzun üzerine damla çikolataları döküp güzelce tekrar yoğuruyoruz ve çikolatanın hamura eşit dağılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çikolatayı ilk başta katarsanız mayalanma ve ılık suyla yoğurma sırasında eriyor ve ekmek kahverengi oluyor. Ben bunu sevmediğim için en son katıyorum. Çikolatayla güzelce yoğurulmuş hamurumuzu varsa yağlanıp unlanmış ekmek kalıbına yoksa kek kalıbına (ama içi delikli kek yapanlardan olmasın) o da yoksa yuvarlak şekil verilip doğrudan yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyuyoruz. Doğrudan tepsiye konduğunda hamur özgürce kabardığı için şekli muhtemelen değişecektir ama problem değil bence ;) Ben kek kalıbına da yağlı kağıt kullandım bu sefer. Her neyse, kalıba koyulan hamuru bekletmeden 180 dereceye ayarladığımız ama ısıtmadığımız fırına ilk önce orta kata kabardıktan sonra biraz daha aşağıya koyuyoruz. Fırın yavaş yavaş ısınırken ekmeğimiz de neşeyle kabarmaya devam edecek. Ara ara kontrol edip üzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz. Bu süreç en az yarım saat 40 dakika kadar oluyor ama siz yine de kontrolü elden bırakmayın. Kekte kullanılan, ekmeği bıçaklayıp bıçak temiz çıkıyorsa pişmiştir yöntemini de kullanabilirsiniz. Üzerine temiz bir bez örtüp dinlendiriyoruz. Ardından kalıptan çıkarıp afiyetle yiyoruz.
Tarifin en güzel yanı tamamen özgür olmanız ve sonuçta içinde çikolataların görülebildiği beyaz bir ekmeğinizin olması. Malzemeleri istediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz. Hiçbir ölçü mutlak değil. Dikkat etmeniz gereken tek şey sonuçta ortaya çıkacak hamurun yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olması. Afiyet olsun :)





1 yorum:

  1. tebrik ederim canım bir izmirli olarak hem okul hem mutfak marifet ister sende hepsi var başarılar izmirden sevgiler..........

    YanıtlaSil