12 Şubat 2012 Pazar

Kalamar Tava

Muhteşem bir lezzet :)
Kalamarı dışarıda yediğinizde genellikle kayış gibi olur. O da çok can sıkıcı bence. Bir kaç defa ben de öyle lastik kıvamında pişirdim ama yeni bir tarif öğrendim ve kesinlikle muhteşem. İşte tarifimiz;
MALZEMELER
1 Paket dondurulmuş kalamar
Tepeleme 2 çay kaşığı karbonat
Tepeleme 2 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım limon
Un, tuz
Bolca sıvı yağ

NASIL PİŞİRİLİYOR?
Öncelikle kalamarın tamamen çözünmüş olması gerek. Ben ılık suyla hallediyorum bu işi. Kalamarları derin bir kaba alıyoruz. Üzerine karbonat, yarım limonun suyu ve şekeri ilave edip iyice mıncıklıyoruz. Bu halde buzdolabında yarım saat kadar bekletiyoruz. Daha sonra dolaptan çıkarıp iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız kalamarları kağıt havlu üzerinde kurutuyoruz ve üzerini tuzluyoruz. Derin bir kaba bolca un koyup kalamarları içine atıyoruz. her yeri iyice una bulanmalı. Bu arada derin bir tavada bol çiçek yağını kızdırıyoruz. Yağ iyice kızdıktan sonra kalamarların fazla ununu silkeleyip tavaya atıyoruz. bu sırada bir saati tam 2 dakikaya ayarlayın. Kalamarlar tavada tam 2 dakika kalmalı. Rengine bakmadan sürenin sonunda tavadan alıyoruz (Siz çıkarana kadar 2,5 dakikaya yakın bir zaman oluyor) ve kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Yanında yoğurt sosuyla ya da tarator sosuyla servis ediyoruz. Kesinlikle pamuk gibi oluyor ve tadına doyamıyorsunuz :)

YOĞURT SOSU
1 Kase yoğurda bolca mayonez (mümkünse sarımsaklı mayonez), tuz, bir çay kaşığı hardal, miktarını zevkinize göre ayarlayacağınız nane ve kekik ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bu sosu hem kalamar ya da ızgara balıkla hem de her türlü cipsle tavsiye ederim :)

1 yorum:

  1. sevgili meslekdaşım...bloglarını az önce okudum..zümreyiz,ben istanbuldan çocukları çok seven bir ücretli öğretmenim...sana çok güzel ve basit bir kek tarifi vermek istiyorum,belki yapar ve hemen sevgili öğrencilerinle paylaşırsın...malzemeler:öncelikle bir kahve fincanı koy mutfak masana,ölçün bu olacak,yumurtanı,şekerini,ununu,kabartma tozunu,vanilyanı,sıvı yağını ve sütünü çıkar..bir elmayı ufak ufak küp küp doğra ve portakal kabuğu rendele,varsa tarçın ve az un gezdir,bir kenara koy..burdaki un kek pişerken elmaların dibe çökmesini önlüyor..malzemeleri okurken zor gelebilir ama elin ilkinde bile alışıyor,yapımı çok basit,korkma :)..şimdi 3 yumurtayı 3 fincan şekerle iyice çırp,içine 1 fincan sıvı yağ ve 1 fincan süt katıp karıştır en son 4-5 fincan unla kabartma tozu ve vanilyanı koy,karıştır,kek kıvamını biliyorsan anlarsın,bilmiyorsan kaşıktaki hamur akışkan olacak,ne çok katı ne de çok sıvı olacak akışkanlığı..hiç beklemeden en son hareket elma ve portakal rendesi karışımımızı hamurumuza ekle,kaşıkla karıştır,sıvı yağla yağladığın kek kalıbına dök..unutmadan fırınını 180 derecede önceden ısıt ve ilk 20 dakika hiç açma...afiyet olsun fedakar öğretmenim:))

    YanıtlaSil