16 Temmuz 2012 Pazartesi

Güllaç

Nedense sadece Ramazan'da yapılan muhteşem bir tatlı. Hem hafif hem lezzetli. Yapılışı biraz uzun sürebiliyor ama oldukça basit.
MALZEMELERİ
1 paket güllaç
1,5 kg süt
2,5 su bardağı şeker
Fındık, fıstık ya da ceviz

NASIL YAPILIYOR?
Önce sütü şekerle birlikte bir tencereye alıp ısıtıyoruz. Sütü kaynatmaya gerek yok. İdeal sıcaklığı ayarlamak için serçe parmağınızı süte batırıp bekleyin. Eğer sıcaklığı hissediyorsanız ama parmağınız yanmıyorsa tamamdır. Bu arada ben şekeri 2,5 bardak kullandım ama siz zevkinize göre daha fazla ya da daha az kullanabilirsiniz.
Sütümüz Hazır olunca geniş bir kaba alıyoruz. Güllaç yapraklarını tepsinizin boyutuna göre ikiye ya da dörde kırarak (bunun için en kolay yol yaprağı ortadan katlamak) süte batırıyoruz biraz yumuşayınca tepsimize seriyoruz. Bu şekilde 3 yaprağı dizdikten sonra fındık (ya da ne kullanacaksak) kırıklarını üzerine seriyoruz. Daha sonra 3 yaprağı daha kırıp sütte ıslatarak üzerine diziyoruz. Bunu yaparken aralara da sütümüzden döküyoruz. Güllacın kalınlığı size kalmış. Dilediğimiz kalınlığa gelince kalan sütün hepsini üzerine gezdiriyoruz. Süt size çok gibi görünebilir ama güllaç yaprakları onun nerdeyse hepsini emecektir. Üzerini folyoyla kapattığımız güllacımızı buzdolabında en az 2 - 3 saat dinlendirip servis edebiliriz.
Güllacın üstüne en çok nar yakışıyor ama ne yazık ki bu mevsimde yok. Bu yüzden fındık kırığı ya da antep fıstığı ile üzerini süsleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder